Ako som spokojná s premaľovanou kuchynskou linkou po rokoch používania? - Pažravo

by Daniela
4 mesiace ago
213 Views

Azda najčítanejším článkom u mňa na blogu je ten, v ktorom som písala o tom, ako si premaľovať kuchynskú linku. Každý rok v lete prichádza častejšie aj otázka či by som ju premaľovala opäť a či toto rozhodnutie náhodou neľutujem. Pravdepodobne práve v lete, keď sú dni dlhšie, špekulujete čo a ako prerobiť. Ja to nemám inak. V lete mám najviac energie na prerábky a zmeny.

Iba pripomínam, že linku som maľovala v čase, keď ešte nebolo toľko dostupných informácií o tejto činnosti na internete alebo instagrame. Bolo to skôr tabu a podľa niektorých aj nezmyselné.

Rozhodnutie premaľovať kuchynskú linku neľutujem

Aj keď priznávam, že nejaké veci by som možno robila inak J Maľovala som ju štetcom a z nejakého pre mňa nepochopiteľného dôvodu v pracovni. To znamená, že tam neboli úplne najlepšie podmienky a málo svetla. Keďže som farbu potom voskovala tuhým voskom, tak až časom som zistila, že ho na niektorých miestach ostalo viac. Kuchynské dvierka neboli hladké, bol tam nejaký ozdobný výrez a práve v ňom sa niekde vosk usadil a zaschol vo väčšej vrstve.


Ak by som šla linku maľovať teraz, skúsila by som sa poobzerať po farbe, ktorú môžem naliať do striekacej pištole, alebo by som to aspoň skúsila robiť valčekom. Na linke je totiž možné poznať ťahy štetcom. Samozrejme, nie je to nič zlé, len si myslím, že valčekom alebo pištoľou by to bolo o čosi jednoduchšie a jednotnejšie. Na trhu je už podstatne viac možností výberu farby, takže by som skúsila hľadať aj inú alternatívu ochrany ako je vosk, ktorý musel schnúť 24 hodín a nenanášal sa úplne jednoducho. Samozrejme, dalo sa to zvládnuť, nebolo to tak, že by to bolo náročné, ale možnosti po rokoch sú istotne iné.

V akom stave je kuchynská linka dnes?

Podľa mňa je vo veľmi dobrej kondícii, aj keď samozrejme zišlo by sa jej možno trochu viac starostlivosti po rokoch. Na dvierkach, ktoré otvárame najčastejšie sú už škrabance – napríklad na tých ku košu na odpadky, lebo neraz ich otváram jednou roku a niečo v nej držím. Napríklad to, čo chcem vyhodiť. Odreniny sú aj na zásuvkách, kde je príbor. Zásuvky zatváram často tak, že príbor už držím v ruke, a niekedy ním povrch jemne oškriem. Nie je to však niečo, čo vidíte z diaľky.

Zabrať dostala aj zásuvka pod rúrou – tá je v najhoršom stave, pretože ak otvorím dvierka rúry, tak mi ňu neraz niečo padne. Rovnako, keď rúru čistím, tak mi tam niekedy niečo stečie. No aj napriek tomu mi to za to stálo!
Linku umývam čistou vodou alebo s pár kvapkami saponátu. Zatiaľ šlo všetko na 95% hladko dole, a to nám na ňu padlo už naozaj všetko možné.
Tento rok som sa pohrávala s myšlienkou, či nezačnem linku obrusovať a či jej nedám nový náter. Najprv som to chcela spraviť impulzívne a hneď. Neskôr som si povedala, že na to nemám čas no a dnes tvrdím, že popri iných zmenách si na to čas budem musieť nájsť, pretože v kuchyni toho momentálne prerábame viac.

Ďalšie zmeny v kuchyni budú, pretože potrebujeme vymeniť dlažbu. Včera sme zbúrali špajzku a plánujeme aj pár ďalších zmien. Niektoré však dáme urobiť až s úplne novou kuchynskou linkou. Takže istú dobu budeme mať drevené regále, ktoré sú pre niekoho nepraktické, ale ja sa na nich už celkom teším. Hodím vám sem nejaké fotky z pinterestu.

Beriem to ako dočasné riešenie, kým si nealokujeme (nezarobíme) časť peňazí na čistú novú linku, ktorá žiaľ nebude stáť pár eur. A ak sa niekto pozastavil nad špajzou – bola nešťastne riešená. Uberala nám viac miesta ako dávala – vošiel sa tam iba jeden regál. Bol v nej neporiadok, lebo veď nikto sa tam nedíval. A čo bolo pre mňa rozhodujúce – nikdy v nej nebol chlad, takže nebolo nad čím veľmi premýšľať. Pre mňa nespĺňala funkciu komory. O to radšej si na regál vyložím krásne misky Mashon cash, porcelán a kadejaké doplnky, ktoré sa v nej teraz skrývajú, lebo nemajú iné miesto.

Och a áno! Keď som linku maľovala, nebol už čas maľovať vnútornú stranu dvierok. Dnes by som to skúsila premaľovať tiež, aby sa mi stále nepripomínala tá hnedá farba, ktorú mala naša linka predtým. Biele vnútro som premaľovala iba na tých skrinkách, kde je mliečne sklo, aby to naozaj nepôsobilo rušivo. Ako ako vidíte na fotke nižšie, tam kde bol stĺp, pribudli dvierka, ale tie nebol čas natrieť, pretože sa v tom čase pokazila dlažba a pán J. tam mal nejaké plány. Keď som sa ho spýtala, či ich nenatriem, tak iba povedal, že treba počkať…. tak čakám. Na zázrak 🙂

Ak ste so svojou linkou nespokojní, nemáte práve našetrené peniaze na novú, tak premaľovanie je cesta, ktorá vás upokojí aspoň na nejaký čas. Samozrejme ak si dáte záležať na samotnom maľovaní a následne čistení, môže vám taká premaľovaná linka robiť radosť dlhšie ako si myslíte.
Ja som na našu bielu linku mala iba samé dobré ohlasy. Ktovie, možno aj keď si niekto niečo myslel, tak to nepovedal nahlas, pretože videl moje nadšenie, aj keď je pravda, že ja som vždy skôr upozorňovala na jej nedostatky – ten usadený vosk, viditeľné ťahy štetcom.

Aj dnes chystáme zmeny

Zmenám ešte stále nie je koniec. Keď vymeníme podlahu, ktorú sme už kúpili, takže cítim, že to bude čoskoro, opravíme stierky a vymaľujeme. Ako som písala, tak ma miesto, kde bola špajza pribudnú regály, ale ešte väčšia zmena príde v tom, že zo stien dáme preč horné skrinky kuchynskej linky. Tie, ktoré sú momentálne pri digestore a nahradíme ich policami. Na túto zmenu sa už naozaj teším. Medzi rečou sme prehodili s pánom J. aj myšlienku výmeny obkladu. Ale tá sa tak trocha viaže s výmenou okna… Takže uvidíme.

Pre niekoho je nezmysel pracovať takto „na fázy“. Priznám sa vám, že aj ja by som asi najradšej zmenila všetko naraz, ale niekedy to také jednoduché nie je. A ja som možno aj trochu rada, pretože to čo sa mi páčilo pred pár rokmi, sa mi nemusí páčiť dnes. Sama vidím, ako sa mi chute menia, tak ma zmeny aspoň tak veľmi nebolia 🙂

Nuž a úprimne poviem, že ak by som pred tromi rokmi navrhla pánovi J., aby sme vymenili kuchynskú linku, zbúrali stĺp, zbúrali špajzu, vymenili podlahu, okno, obklad a nahradili horné skrinky policami, tak doteraz smutne varím v hnedej kuchyni…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *