Ako využiť akustické panely v domácnosti? - Pažravo

by Daniela
9 mesiacov ago
186 Views

Ak túžite po vizuálnej zmene u vás doma a viete, že na veľké prerábanie nemáte čas, možnosti alebo finančné zdroje, mám pre vás tip na alternatívu, ktorá vám zaberie minimum času. Potrebujete iba stenu, ktorú sa rozhodnete jemne osviežiť. Čo poviete na akustické panely?

Aj my doma sme mali stenu, na ktorú som sa už dlhšie pozerala a premýšľala, či nie je čas ju trochu zmeniť. Vďaka spolupráci s BAUHAUSOM som mala možnosť vyskúšať akustické panely Fibrotech a poviem vám, že to bola láska na prvý pohľad. Nad zmenou obkladu v obývačke som uvažovala už dlhšie. Ešte v časoch, keď sme menili dlažbu za drevenú podlahu. Jedného dňa sme dali starý obklad dole, odlepili zvyšky lepidla, opravili nedokonalosti na stene a pripevnili akustické panely. Pozrite si ponuku panelov na stránke BAUHAUSU alebo ak máte možnosť, zájdite si do predajne osobne. Ak vám je niečo nejasné, spýtajte sa milých predajcov alebo si prečítajte zvyšok článku. Možno práve tam nájdete odpovede na vaše otázky.

Koľko akustických panelov potrebujete?

Počet, ktorý budete potrebovať je individuálny. Niekto si ich dáva na celú stenu, niekto využije iba jeden panel, a tak oživí akýkoľvek priestor. My sme sa rozhodli dať panely na celú stenu, ale to len preto že je menšia. Ak by sme sa rozhodli dať panely na stenu, kde je napríklad televízor, určite by sme ich nedávali na celú stenu, ale iba na istú časť. Osobne sa mi ani nepáči, keď je to na úplne celej stene či dokonca rovno aj na strope. Ale samozrejme je to na preferenciách každého z nás. My sme dosiahli naše maximum na tej stene, ktorú vidíte na fotkách. Takto je to pre nás ideálne, i keď pohrávame sa s myšlienkou pridať ich aj na časť, kde je kuchynská linka. Tam by však neboli od stropu po podlahu, ale iba za zadnej časti linky, ktorú vidíme z obývačky. Uvidíme či do toho nakoniec pôjdeme 🙂

Ako upevniť akustické panely?

Pán J. nedá dopustiť na lepidlo Mamut. Práve ním sme lepili dlažbu, ktorá ako keby zázrakom držala na stene predtým, ako sme sa rozhodli pre zmenu. Jej odstránenie šlo veľmi rýchlo a ja som neverila tomu, že tam držala tak dlho. Práve preto bol jeho plán spoľahnúť sa opäť na Mamut. Pán v BAUHAUSE nám však poradil, že ideálnejšie by bolo panely nelepiť ale privŕtať. Mäkká časť akustických panelov by mohla lepidlo nasať viac, ako by bolo dobré a panely by nemuseli tak dobre držať. Pozerali sme aj videá na youtube. V nich si páni panely veselo lepili, ale tak viete – internety toho zvládnu veľa, čo keď po nejakej dobe sa im začali odliepať? Ja si rada nechám poradiť, takže som bola za vŕtanie. Posledným argumentom bol fakt, že ak by boli panely prilepené, pri demontáži by sa znehodnotili. Keďže sme sa ich rozhodli privŕtať, tak v prípade, že sa ich rozhodneme premiestniť ich veľmi jednoducho dáme dole a bude možné ich znovu použiť bez akýchkoľvek poškodení.

Aké rozloženie akustických panelov zvoliť?

Keďže obklad sme mali vo vodorovnej polohe a viem ako sa na vystupujúcich častiach ukladal prach, rozhodli sme sa ich využiť zvisle, aby na ne nesadal prach. Predsa len máme police v kuchyni, mám čo utierať 🙂 Samozrejme, že sa mi páči aj keď sú položené vodorovne, no nechcela som si pridávať viac práce. Dokonca vám sem pridávam aj inšpiráciu z pinterestu, kde ich niekto montoval diagonálne. Mnoho ľudí si z nich vyrába dizajnové obrazce, takže možností je naozaj mnoho.

Aké sú možnosti dodekorovania akustických panelov?

Pripevnením na stenu zábava okolo akustických panelov nekončí. Či sa ich už rozhodnete dať zvisle alebo vodorovne, môžete k ním pripojiť rôzne háčiky či poličky. Samozrejme je možné si na ne zavesiť aj na obrazy či fotografie. Vždy však musíte pamätať na to, že klinec je potrebné pribiť do mäkkej časti a nie do drevenej lamely.
My zvažujeme aj možnosť pridať na ne svetelné LED prvky. Najprv sme túto možnosť zavrhli, ale ja som o nej stále viac a viac presvedčená. Uvidíme, čo nakoniec vymyslíme. Na predajni som si však vyskúšala ovládanie rukou a bolo to super! Dokonca je možnosť si intenzitu svetla prispôsobovať dotykom.

Ak vás tento článok presvedčil o tom, že chcete vyskúšať akustické panely aj vy, dajte mi vedieť! Alebo mi rovno pošlite nejakú fotku s výsledkom. Ak hľadáte inú alternatívu na zmenu steny u vás doma, prečítajte si o tom, ako som robila betónovú stierku v spálni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *