Tvarohový pagáč - Pažravo

by Daniela
3 roky ago
802 Views

Nedávno som na instagram pridala fotku tvarohového pagáča, ako ho poznám ja. Teda tak, ako ho piekla ešte dávno moja babka v záhradnej kuchynke a vždy sme sa z a ním išli potrhať. Pred pár dňami ho upiekla moja mamina a i keď tvrdí, že nie je rovnako dobrý ako ten od babky, všetkým nám chutil a mne pripomenul detstvo. Pýtali ste si recept a keď som sa naň pýtala mamy, odpovedala, že stačí obyčajné kysnuté cesto… ale i to robí každý inak, nuž tak nech sa páči, tu máte recept na kysnuté cesto a tvarohový koláč „po našim“.

 

Kysnuté cesto:

  • 20g droždia
  • ½ kila múky Babičkina voľba kysnuté cesto
  • štipka soli
  • 1 ks vajce
  • Pol PL bravčovej masti
  • Mlieko
  • 2 PL kryštálový cukor

1 PL kryštálového cukru zmiešame s droždím a zalejeme s vlažným mliekom. Mlieko je „od oka“, aby zakrylo cukor s droždím. Odložíme bokom a necháme podkysnúť. Medzitým preosejeme múku a pridáme k nej cukor a soľ. Premiešame, aby sme mohli pridať pripravený kvások. Treba dať pozor, aby sme kvások nenaliali priamo na tú štipku soli. Pridáme vajce a pridávame mlieko dokým cesto nebude ťahavé a miešame, kým z cesto nebude úplne hladké. Potom pridáme ešte bravčovú masť a premiešame. Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať aspoň hodinu.

Plnka:

  • tvaroh
  • 1 vajce
  • kryštálový cukor

Všetky tri ingrediencie si zmiešame a ak má niekto chuť, môže pridať napríklad aj škoricu, alebo hrozienka, ktoré predtým namočíte do rumu.

Cesto dáme na pomúčenú dosku, moja mamina to robí nejakým spôsobom „odščipkovávania“, ale v podstate ho iba rozvaľkáte na tenko, preložíte na suchý plech- Do stredu cesta dáme plnku a boky preložíme na plnku, akokeby ste ju chceli zakryť cestom. Potom už len ručne celé cesto aj s plnkou rukami ponaťahujeme ku krajom plechu. Cesto pred vložením do rúry popicháme vidličkou a dáme piecť na 180 stupňov, kým nebude pagáč do zlata. Po upečení potrieme ešte teplý maslom a môžeme posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *