Slivkovo makový koláč - Pažravo

by Daniela
3 roky ago
1311 Views

U svokrovcov na záhrade rastie slivka a plody z nej sú naozaj chutné. Tento rok som však okrem sliviek dostala aj chuť na mak, a tak prišiel čas aj na tento koláč, ktorý chutil nie len nám doma, ale aj návšteve. Ako odmerka slúžil hrnček s objemom 2,5 dcl.

Na prípravu budete potrebovať:

Cesto

  • 2x hrnček polohrubej bielej múky
  • 1x hrnček špaldovej hladkej múky z Lidlu
  • 1x hrnček cukru i keď ja som dávala taký menší hrnček ako ten na múku 🙂
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 a 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1ks vajce
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • veľa sliviek

 

Mrvenička

  • 100g  maku
  • 2 a viac pl malinového lekváru (samozrejme môže byť aj iný)
  • 3/4 hrnčeka z odobratého cesta
  • 60g masla

 

Postup je už tradične veľmi jednoduchý. Zmiešate múky, cukor, škoricový cukor a olej v jednej miske. Snažte sa múku rozmiešať  najdôkladnejšie ako sa dá, vznikne vám olejová posýpka. Hrnček, ktorý sme použili pri meraní jednotlivých ingrediencií naplníme do 3/4 touto zmesou a odložíme bokom. Do zvyšnej časti primiešame vajce, prášok do pečiva a opatrne prilievame aj mlieko. Nech je cesto ťahavé, nemusí sa liať ale ako keby roztierať.

Plech som vystlala zo spodnej časti papierom a boky som natrela maslom – lebo mám ten vyberateľný plech, ktorý sa delí na dve časti 🙂 cesto som naň vyliala a nakrájala slivky nielen na polovicu, ale na menšie kúsky. Na takto pripravené cesto si nadrobíme mrveničku, ktorú spravíme nasledovne. Odobratú časť cesta som zmiešala s makom, lekvárom a maslom a dôkladne pomiešala. Všetko som naniesla na rozliate cesto a ostala som celá zababraná. Plech som vložila na 30 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Ak chcete posýpku mastnejšiu, tak pridajte viac lekváru a masla.

Nech chutí 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *