Nadýchaný perník - Pažravo

by Daniela
1 mesiac ago
63 Views

Môj najobľúbenejší koláč z detstva hneď po punčovom reze. Pamätám si, ako som sa veľmi tešila, keď mamina povedala, že ho bude piecť, mala som pocit, že je to čokoládovo čokoládový čokokoláč až potom som zistila, že čokoláda je iba na vrchu:) Ja sama som sa ho snažila upiecť podľa všakovakých receptov – pretože ma nikdy nenapadlo vypýtať si recept, no nikdy to nebolo ono. Až do včera, keď sme sa s Lícnatkou rozhodli, že si jeden spoločne upečieme. A tak vám sem pridávam recept a vlastne ho sem pridávam aj sebe, pretože som ho istotne nepiekla naposledy. Chutil nielen nám, ale odniesli sme polovicu aj rodine mojej kamarátky a tam vraj zabodoval tiež, tak snáď áno 🙂

Na nadýchaný perník potrebujeme:

  • 100ml olej
  • 500ml mlieko
  • 400g hladká múka
  • 200g práškový cukor
  • 1 a 1/2 KL sóda bikarbóna
  • 1 PL mletá škorica
  • 1PL kakao
  • 4 PL lekvár – ja som použila čučoriedkový
  • 1ks kypriaci prášok do pečiva
  • 2 väčšie vajcia

Poleva:

  • čučoriedkový lekvár
  • čokoláda na nastrúhanie
  • nastrúhané mandle

Najprv som si preosiala múku s práškovým cukrom, práškom do pečiva a sódou. Pridala som škoricu a kakao a neskôr aj olej s mliekom a vajciami. Na záver som pridala polievkové lyžice lekváru a dostatočne dobre premiešala. Vďaka čučoriedkam nebolo cesto klasicky hnedé, ale skôr do modra, čo samozrejme nebolo vôbec vidno po upečení. Piekla som ho na 180 stupňoch po dobu 25 minút. Keď vychladol, natrela som ho ďalším lekvárom a na vrch nastrúhala čokoládu a  posypala mandľami, ktoré mimochodom môžete pokojne pridať aj do cesta.

Nech vám chutí!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *