Mače oči. - Pažravo

by Daniela
4 roky ago
737 Views

Ako dieťa som tieto koláčiky nemala veľmi rada. A aby som bola presná, prvýkrát som ich jedla asi pred 4 rokmi. Dovtedy som nad nimi iba ohŕňala nosom. Zdali sa mi akési suché. Mače oči. Tak ich volá moja mamina a podľa jej receptu ich aj každé Vianoce pripravujem. A nie len cez Vianoce 🙂

Potrebujete:

  • 250g hladkej múky
  • 120g práškového cukru
  • 120g masla
  • 1/2 kypriaceho prášku
  • lyžička citrónového extraktu alebo strúhaného citrónu
  • 1 vajce
  • lekvár od maminy

Vždy si najprv spojím sypké ingrediencie. Následne dohodím maslo a vajce. Keď je už cesto ako tak premiešané dosypem/dolejem citrón. Miesim cesto rukou kým sa mi pekne neodliepa od okrajov. Toto cesto je super, pretože nemusíte čakať kým sa schladí v chladničke. Je súce na použitie hneď.

Už Vám stačí iba pripraviť pracovnú plochu, múku na jej posypanie a valček. Keď cesto vyvaľkáte do požadovanej hrúbky, ja robím tak cca 4 či 5 milimetrov. Samozrejme, aj mne to občas ujde 🙂 vtedy sa snažím umiestniť tie tenšie do stredu plechu. Na okrajoch mi rúra pečie rýchlejšie, tak tam dávam tie hrubšie 🙂

Oooo áno, na plech dávam papier na pečenie. Už je potom iba čas na fantáziu, a to aké možnosti máte s vykrajovačkami 🙂 Tými som posadnutá a mám ich plnú krabičku. Tento rok k ním pribudlo nove prasiatko 🙂 Mám aj tie špeciálne práve na tieto koláčiky s „dierkou“ v strede. Ale ak ich nemáte, nevadí. Môžete improvizovať 🙂

Pečiem ch na 160 stupňoch tak 9-10 minút. Nepáči sa mi, keď majú obhorené konce, ale komu áno, že?

Po vychladnutí ich môžete začať natierať lekvárom a lepiť. Niekto zvykne ešte predtým tie vrchné časti posypať práškovým cukrom. Ja to nerobievam, no na druhej strane som zvykla robievať také bez otvorov na vrchu a následne som ich mohla poliať bielo či tmavou čokoládou, a to Vám poviem, to je tiež mňamka 🙂

Vyskúšajte!

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *