Vianoce sú moja top sezóna, keď pečiem viac ako inokedy. Vraciam sa ku klasike a overeným receptom, ale baví ma skúšať aj nejaké nové. Tento som chcela skúsiť už dvakrát počas Vianoc a ani raz som sa k tomu neodhodlala. Sama neviem prečo, asi som sa iba zbytočne bála, pretože som ho našla na jednom fínskom blogu a neskôr som k nemu dohľadala aj jeho anglickú verziu od ďalšej blogerky. Pridala som vám sem aj linky, no keďže jeden je v angličtine a druhý vo fínčine, rozhodla som sa tu napísať recept aj v slovenčine. Hlavne pre samú seba, pretože sa k nim chcem o rok určite vrátiť.
Ako vidieť aj na fotke, tieto zázvorové srdiečka sa skladajú z troch častí – hnedého a bieleho cesta a lekvárovej plnky.
Vo fínskej verzii receptu je biele cesto vlastne lístkové cesto – avšak mám pocit, že to nie je taká naša klasika, pretože by to logicky vyzeralo inak. Nemala som však čas špekulovať a tak som sa rozhodla hnedé a biele cesto spraviť podľa anglickej verzie.
V nej zase pani zmenila lekvárovú plnku za domácu slivkovú pastu. Nuž, na to som zase nemala kapacitu, takže som to spravila inak.
Poďme však na to pekne po poriadku. Všetko som delila na polovicu, pretože som to chcela ozaj najprv skúsiť a na druhej strane sme trojčlenná rodina, takže by to nemal kto jesť.
Aj jedno aj druhé cesto je fajn si pripraviť deň vopred.
Pokojne si pozrite aj oba spomenuté recepty a skúste to podľa nich 🙂
Ja som musela improvizovať.
Zázvorové cesto
250g hladká múka
1PL kypriaci prášok do pečiva
50g maslo
70g trstinový cukor
90g med
1 vajce
1/2 PL škorice
1/2 PL sušeného zázvoru (prášok)
trocha soli
(v uvedenom recepte bola aj 1/2 ČL kardamónu, ale ten som nemala. Dnes ľutujem, že som ho nenahradila napríklad perníkovým korením)
Múku s práškom do pečiva som preosiala, kým sa v hrnci neroztopil med s cukrom. Nechala som trocha vychladnúť a v robote zmiešala s maslom izbovej teploty. Mala som chvíľku pocit, že sa mi v tej medovo cukrovej paste spravila hrudka karamelu, tak som celú misu z robota vybrala a dala nad paru (hrniec s vodou), aby sa to pekne roztopilo za stáleho miešania. Vám sa to možno nestane, ale ak by áno, nezľaknite sa. 🙂
Pridala som vajce (iba jemne som ho rozmiešala v pohári) a neskôr pridala korenie. Keď bolo všetko pekne premiešané, tak som postupne za stáleho miešania pridávala múku s práškom do pečiva.
Všetko sa spolu zmiešalo, zabalila som to do fólie a vložila do chladničky.
Biele cesto
Vraj je to cesto na židovské sušienky Rugelach. Pridávam vám sem link aj na tento koláčik, je tam aj video návod. Priznám sa, že mne veľmi chutilo aj surové a veľmi dobre sa s ním pracovalo aj keď som sa dočítala aj to, že je fajn sa ho čo najmenej dotýkať. Nuž 🙂
110g hladká múka
110g maslo
90g smotanový syr alebo kyslá smotana
štipka soli
V originálnom recepte boli spomenuté dva druhy múky, ja som opäť trocha zaimprovizovala. A nedala som soľ, pretože som použila čistú Lučinu, ktorá chutí trocha slankasto.
V robote som zmiešala najprv múku s maslom, chvíľku to vyzeralo ako strúhanka 🙂 a potom som pridala smotanový syr, ktorý to všetko krásne spojil. Keď sa všetko spolu premiešalo, tak som cesto vybrala a na pomúčenej doske ešte premiešala rukami.
Zabalila som do fólie a dala do chladničky.
Lekvár
Keď som to skúšala prvýkrát, tak som použila jahodový lekvár, o ktorom som si myslela, že bude v pohode, ale nebol. Tak som to druhýkrát skúsila s tým najhustejším lekvárom, ktorý som mala doma. Žiaľ, bol z ostružiny a nebol prepasírovaný, takže obsahoval aj malé zrnká. Pri jeho nanášaní som sa potrápila, ale inak bol skvelý.
Takže ak si nechcete robiť nejakú domácu pastu, tak vyberte niečo naozaj husté, pokojne nejaké husté povidlo, ktoré neobsahuje žiadne zrnká.
Postup:
Na ďalší deň si cestá rozvaľkáte na tenko – biele na pomúčenej doske, hnedé cez dva papiere na pečenie (nebudete tak dávať do cesta žiadnu ďalšiu múku a bude mať peknú farbu) a pomocou radielka na cesto režete pásiky (asi 1cm). Je fajn si urobiť pásiky napríklad na bielom ceste a potom ho zobrať, priložiť na hnedé a rezať podľa neho. Skúšala som to tak, alebo naopak že som najprv urobila pásiky z hnedého a prikladala na biele. Nevidím v tom rozdiel, možno iba ten, že biele cesto sa viac naťahovalo, keď som ho prenášala na hnedé…
Keď máte oba pásiky cesta na sebe nanesiete na bielu časť lekvárovú plnku, pomocou vrecka na zdobenie (práve v tomto bode som oľutovala, že som použila ostružinový lekvár, pretože mi jadierka neraz upchali špičku:))
Potom oba konce začnete rolovať k sebe, v strede sa spoja a vy môžete vytvarovať srdiečko.
Ja som ich raz vložila do chladničky a nechala tam cez noc, druhú várku som v chladničke nechala stuhnúť asi 3-4 hodiny a potom dala hneď piecť do rúry vo vyhriatej na 180 stupňov aspoň 15 minút.
Tie sušienky som poslala na koštovku aj kamarátom a chválili ich veľmi 🙂 mne osobne chutia tiež, nie sú klasicky presladené, ale majú príjemnú vianočnú chuť. Presne takú, ktorú chcete ochutnať, keď si nalejete horúcu čokoládu, zapálite sviečku a zababušíte sa pod deku k dobrému filmu či knihe. Budú vám chutiť, verte mi 🙂